Dry needling

Dry needling

Tijdens de behandeling van de hielspoor of andere voetklachten doen we er alles aan om de voetfunctie zo optimaal mogelijk te maken. Vaak komen we in het onderbeen spieren tegen die verkeerd belast zijn voor een langere periode. Dan is een dry needling behandeling een effectieve en snelle mogelijkheid om dit aan te pakken.

Wat is dry needling?

Dry needling helpt je spieren te triggeren.

Dry needling is een behandelmethode waarbij ik door middel van een speciale techniek je spieren triggert, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruiken we meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen voor problemen zorgen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, welke later uitgebreid worden toegelicht. 

De meest voorkomende triggerpoints bij voetklachten zitten in de kuitregio. Hierdoor is het lastig een goede haklanding te maken tijdens het lopen en dit verstoord op zijn beurt het afwikkelpatroon van de voet. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben. Het kan wel zo zijn dat je vaak last hebt van nachtelijke krampen of kramp tijdens het sporten.

Ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
  • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding of beweegpatroon
  • Overbelasting of blessures bij sporters
  • Beschadiging van weefsel
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
  • Voetafwijking of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
De dry needling behandeling

We analyseren eerst je voetklachten en we kijken wat de invloed van de gehele keten is. Daarna onderzoeken we de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been. 

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel. Na of tijdens de behandeling kan de spier wel wat vermoeid of stijf aanvoelen, dit duurt maximaal 2 dagen.

Dry Needling is bij ons nooit een behandeling op zich, het wordt altijd gecombineerd met andere therapievormen om tot een blijvend resultaat te komen.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Afspraak maken bij VoetFysio van Beelen

Woont u in Leiden, Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Wassenaar, de bollenstreekof in de buurt? Maak dan snel een afspraak, zodat we uw voetklachten kunnen beoordelen en behandelen.