EPTEen

EPTE

Wat is EPTE?

EPTE staat voor Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse en is een relatief nieuwe en innovatieve behandelvorm voor o.a hielspoor / peesplaat klachten, achillespeesklachten en tendinopathie van de tibialis posterior. Deze peesaandoeningen herstellen lastig uit zichzelf de inzet van EPTE kan het zelfherstellend vermogen van de pees en het lichaam activeren.VoetFysio van Beelen is een van de eerste officiële epte centra in Nederland, wat maakt dat we met deze behandelvorm inmiddels al een aantal jaren ervaring hebben.

EPTE

De therapie bestaat uit enkele behandelsessies waarbij een zeer dunne naald onder echogeleiding naar het aangedane gebied gebracht wordt. Over het algemeen zijn de behandelingen kort en zijn ze nagenoeg pijnvrij.

Op het moment dat de naald nauwkeurig onder echogeleiding  op de juiste plaats is gebracht wordt hier een kleine stroom op gezet voor ongeveer 1 a 2 minuten. Dit maakt dat er verschillende chemische processen op gang komen die uw pees sneller doen herstellen.

EPTE alleen is meestal niet voldoende, want naast EPTE is het belangrijk dat we ook de voetfunctie, uw looppatroon en houding optimaliseren om zodoende een blijvend resultaat te bewerkstelligen.

Combinatie met oefenprogramma

De behandeling wordt dus altijd gecombineerd met een oefenprogramma en andere behandelvormen. Uit onderzoek blijkt een aanzienlijke verbetering van zelfs chronische peesontstekingen bij het inzetten van EPTE in combinatie met functionele en gedoseerde krachttraining.

Inzet van EPTE voor peesonstekingen van:

  • Achilles
  • Plantaire fascia of hielspoor

Heeft EPTE ook nadelen en bijwerkingen?

Over het algemeen verloopt een behandeling zonder bijwerkingen. Er zijn echter situaties waar wel een bijwerking ervaren kan worden. Dit ligt vaak aan de aard van de klacht, de hevigheid van de klacht en de plek op het lichaam waar de behandeling plaatsvindt.

Het is mogelijk dat er reacties na de behandeling optreden. Het kan zijn dat u wat vermoeid bent, meer moet plassen en de darmen gestimuleerd worden.

Dit zijn normale effecten van de behandeling die vanzelf weer overgaan. Daarnaast kan er een beurs gevoel optreden, dit verdwijnt meestal weer in 2 dagen en is een normale reactie.

EPTE wordt niet aanbevolen voor patiënten met:

  • Prothesen
  • Pacemakers
  • Zwangerschap
  • Kanker of oncologische behandeling
  • Thrombophlebitis
  • Huidproblemen
  • Neurosensorische afwijkingen

Hoe ziet de behandeling eruit?

Een behandelsessie duurt ongeveer 10 minuten, inclusief hygiënische en echografische handelingen en uitleg aan de patiënt. Er wordt aangeraden niet meer dan 4 tot 6 keer te behandelen met EPTE. Een significante pijnvermindering bereiken is het streven binnen deze sessies.

Chronische peesontstekingen kosten echter veel tijd om volledig te herstellen en dat betekend dat u in de tussentijd veel moet blijven trainen, gemiddeld duurt het herstel van een tendinopathie 12 tot 16 weken.

EPTE geeft net die stimulus aan het weefsel die het herstelproces bevordert, maar het is natuurlijk geen tovermiddel.

 

Afspraak maken bij VoetFysio van Beelen

Woont u in Leiden, Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Wassenaar, de bollenstreekof in de buurt? Maak dan snel een afspraak, zodat we uw voetklachten kunnen beoordelen en behandelen.