Fasciitis plantaris

Peesplaatontsteking

Bijna alle patienten in de praktijk die hielpijn ervaren hebben een peesplaatontsteking oftewel een fasciitis plantaris.

Onder je voet loopt een bindweefselband: de peesplaat. Dit is een enorm sterke pees die je onder je voetzool ziet lopen. Je kunt hem goed zien en voelen als je je voeten spant en ontspant. De peesplaat ‘draagt’ als het ware je lichaam en vangt de schokken op als je loopt, rent of springt. Als deze peesplaat ontstoken raakt, wordt dit peesplaatontsteking of fasciitis-plantaris genoemd.

Het peesblad loopt vanaf de hiel en waaiert vervolgens bij de tenen uit naar de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het peesblad is erg flexibel en elastisch en kan heel wat spanning aan. Als de pees minder stevig zou zijn, zou de voet vanuit de enkel naar binnen doorzakken. Een peesplaatontsteking wordt meestal veroorzaakt door overbelasting.

Deze peesplaat gaat irriteren wanneer er iets fout gaat in de voetfunctie en/of het looppatroon:

Als we naar de voet en zijn regio kijken zien we dat er heel veel beweging mogelijk is, alleen al in de voet zijn er 26 botstukken aanwezig. Al deze 26 botjes/33 gewrichtsvlakken hebben hun eigen vorm en daaraan gelieerd hun eigen functie. De functie van de voet is dan ook geweldig complex te noemen. In de loop van de jaren veranderd ons looppatroon, ons lichaam, en onder invloed van hormonen m.n. bij de dames veranderd er ook nog eens van alles in de collagene structuur, waardoor ook de voet een andere vorm krijgt en dus anders gaan functioneren. Deze veranderingen komen de mobiliteit van de verschillende structuren niet ten goede, waardoor een voet minder beweeglijk wordt, onze stapgrootte verkleind, en de voetfunctie verminderd. En waar iets minder beweegt, moet vaak een aanliggende structuur harder werken.

Hierdoor raakt de peesplaat geirriteerd. Dus vaak ligt er dus al een lange voorgeschiedenis van overbelasting aan ten grondslag alvorens de (opstart)klachten optreden. De peesplaatontsteking is dus de meest voorkomende klacht die vaak de diagnose hielspoor krijgt.

Overige hielaandoeningen

Er kunnen veel meer aandoeningen aan de hiel aanwezig zijn die de klachten veroorzaakt, zoals een slijmbeursontsteking, schade aan de vetkamerstructuur, tarsaal tunnel syndroom

 

 

Afspraak maken bij VoetFysio van Beelen

Woont u in Leiden, Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Wassenaar, de bollenstreekof in de buurt? Maak dan snel een afspraak, zodat we uw voetklachten kunnen beoordelen en behandelen.