Hielspoor

Wat is hielspoor

Hielspoor is een veelgebruikte term die gebruikt wordt om hielpijn aan te geven. Wat is hielpijn precies?

Hielspoor is een calcificering van de dieper gelegen peesaanhechting op het hielbot (de calcaneus). Een calcificering is een verkalking die optreedt door langdurige trekkracht op een pees/botaanhechting. Het bijzondere is dat 25% a 30% van de bevolkingsgroep een calcificatie heeft bij deze spieraanhechting op het hielbot. Maar gelukkig zijn er veel minder hielpijnklachten (uit onderzoek blijkt dat 1 op de 8 mensen in zijn leven te maken krijgt met deze vervelende voetklacht). De incidentie en prevalentie van klachten zijn 7.9 mannen en 8.6 vrouwen per 1000 patiënten. Boven de 45 jaar neemt deze toe. (www.nhg.org).

Diagnose:

Vaak wordt er bij hielpijn een rontgenfoto gemaakt om een hielspoor te bevestigen.

Dus uit röntgen of echografisch onderzoek kan naar voren komen dat u een hielspoor heeft, maar zeer zelden veroorzaakt dit de pijnklacht.

Veroorzaakt hielspoor pijn?

Maar met wat wordt de hielspoor dan verward en wat veroorzaakt wel de pijnklacht?

Hielpijn is een diversiteit aan klachten aan de hiel, maar de meest voorkomende is een ontsteking van de plantaire peesplaat. Deze peesplaat loopt van de aanhechting op het calcaneus naar de voorvoet toe en spreidt zich uit richting de tenen. De meest herkenbare klacht is de opstartpijn, na een lange tijd zitten of in de ochtend tijdens het opstaan uit bed.

 

 

Afspraak maken bij VoetFysio van Beelen

Woont u in Leiden, Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Wassenaar, de bollenstreekof in de buurt? Maak dan snel een afspraak, zodat we uw voetklachten kunnen beoordelen en behandelen.