Voetwortelartrose

Slijtage van de gewrichtjes van de voetwreef

Voetwortelartrose is slijtage van de gewrichtjes van de voetwreef. Op de wreef bevinden zich de gewrichten die de middenvoetsbeentjes verbinden met de voetwortelbeentjes. Hierbij is het kraakbeen van de gewrichten aangetast, vaak wordt dit veroorzaakt doordat de botten tegen elkaar aan bewegen. Daardoor raakt het bot beschadigd en ontstaan puntige vergroeiingen die ook wel osteofyten worden genoemd. De osteofyten zijn de knobbel op de wreef die u zelf kan voelen.

De oorzaak van voetwortelartrose?

Het kraakbeen kan aangetast worden door een ongeluk met de voet. Of door een mechanische overbelasting of een gegeneraliseerde gewrichtsaandoening (zoals reumatoïde artritis). Vooral vrouwen boven de 50 à 55 jaar met bijvoorbeeld een hallux valgus, een andere beperking in de grote teen of een plattere voet komt deze aandoening regelmatig voor. Deze problemen komen voort uit een afwijkend looppatroon of verminderde voetfunctie. Daarnaast wordt voetwortelartrose ook vaak veroorzaakt door een kortere kuitspier. Hierdoor wordt de voetboog omlaag getrokken tijdens een bepaald moment in het afwikkelen en komen de bovenzijde van de gewrichten tegen elkaar aan.

Symptomen van  voetwortelartrose?

De meeste patiënten met artrose van de voet wreef hebben pijn op de bovenkant van de voet en vaak ook een knobbel op de wreef, deze kan ook rood en warm zijn.Het kan aanvoelen als een ontsteking op de bovenkant van de voet. De pijn wordt meestal erger door belasting en door bewegen. Het lopen op een onregelmatig oppervlak kan de pijnklachten verergeren.

Diagnostiek

Artrose van de voetwortelbeentjes kan worden geconstateerd door middel van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek en echografie van uw voet.

Behandeling

Aan de degeneratie van de gewrichten kunnen we niets veranderen, maar we kunnen heel veel verbeteren in de voetfunctie en het looppatroon waardoor de gewrichtjes elkaar niet meer irriteren. Hierdoor hebben we al veel mensen geholpen om weer pijnvrij te kunnen lopen.

Afspraak maken bij VoetFysio van Beelen

Woont u in Leiden, Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Wassenaar, de bollenstreekof in de buurt? Maak dan snel een afspraak, zodat we uw voetklachten kunnen beoordelen en behandelen.